måndag 25 april 2016

Fullmäktige med blick bakåt och framförallt framåt

Min utsikt vid sammanträde med fulmäktige
I kväll genomfört ett av årets mest omfattande fullmäktigemöten, det när det ska beslutas om årsredovisningar för nämnder och styrelser i Sävsjö kommun. Bra att alla verksamheter får en noggrann genomgång innan beslut tas om formell ansvarsfrihet för de som har politiska uppdrag i styrelser och nämnder. För min del har jag delat med mig av mina tankar utifrån den inledning jag skrivit till årsredovisningen. Är nyttigt att få tänka till och blicka bakåt, få reflektera lite över utmaningarna i omvärlden och sedan göra ett försök att blicka framåt. Det finns mycket som oroar inte minst i omvärlden men finns också ljuspunkter. För min del tror jag det är viktigt att titta mer framåt än bakåt om vi ska klara ambitionen att också i framtiden leverera mycket bra skola, vård, omsorg och service till kommunens medborgare, företag och föreningsliv. Läs min inledning "Kommunalrådets synvinkel": genom att välja


Ur kommunalrådets synvinkel

Sikte framåt med stabil ekonomi och bra verksamhet

Sävsjö är en bra kommun, där goda resultat för skola och äldreomsorg i kvalitetsrankingar visar på en verksamhet i toppklass! Det ekonomiska plusresultatet med 9 miljoner ger dessutom kommunen en ytterligare stärkt ställning. Vi har ett gott läge men det finns utmaningar framöver som kräver att vi arbetar med utveckling och förbättringar.


En skakig omvärld påverkar också oss och våra företag

Det är en orolig tid vi lever i och vi får inte vända bort blicken från de bekymmer som finns globalt, såväl som nationellt och kommunalt. Kinas påverkan på världsekonomin, Storbritanniens eventuella EU-utträde, flyktingsströmmarna är globala händelser som påverkar oss. I Sverige är fortsatt urbanisering, negativ ränta och bostadsbrist faktorer som vi måste förhålla oss till. Men trots oro i omvärlden finns ljuspunkter. Vi har i kommunen ett bra läge i företagen där produktionen går på högvarv och bekymret i flera fall är att få tag i rätt personal och ordna utbyggnad av lokaler. Arbetslösheten är höga 9 procent men denna nivå beror på den inflyttning som skett av nysvenskar. Det finns goda förutsättningar för en god utveckling framöver men det måste till ytterligare åtgärder framförallt för mer bostadsbyggande, byggklar industrimark och snabbare integration. Ett bra mottagande och en genomtänkt introduktion skapar förutsättningar för att fler vill stanna kvar och bli en tillgång på arbetsmarknad och som medborgare i vår kommun.


Höga investeringar och stabil ekonomi i kommunens verksamhet

För 2015 blev det en högre investeringsnivå än vad som är vanligt i vår kommun. Satsningar för barn och unga är en stor del med bland annat byggnation av konstgräsplan för fotboll. Inom skolans område blev det byggnation av Vallsjöskolans fritids, Spångens förskola och en fortsatt IT-satsning i skolan. Även inom äldreområdet investerades stort genom arbetet med sista etappen av Göransgårdens vårdboende i Vrigstad.

Under året befarades ett större underskott i synnerhet inom barn- och utbildningsnämnd och socialnämnd. Aktivt arbete med olika åtgärder i dessa nämnder har gett en bra återhämtning under senare del av året där ”fonderade” migrationsmedel varit en bra hjälp.
Läget är sammantaget stabilt i kommunens nämnder. Det kan också noteras att de kommunala företagen har gjort bra resultat. Sävebo fortsätter sin satsning på fler lägenheter. Industribyggnader investerar i byggnation av nya industrilokaler. Energibolaget genomför investeringar i fjärrvärme och ny panncentral. 


Tid att titta mer framåt än bakåt

Redan 2014 gavs ett uppdrag att fram en ”utredning av kommunstyrelsen och dess samarbeten” Denna utredning  har legat till grund för det arbete som nu pågår med att ta fram en ny utvecklingsstrategi under ledning av vår nya kommunchef. Ett avstamp i utvecklingsarbetet har tagits i en dialog med samhällsföreningar, byalag och genom företagsbesök.  Strategiarbetet pågår på många plan och det har nyligen tagits fram en kommunikationshandbok, en grafisk profil och inom kort presenteras ett integrationspolitiskt program för fullmäktige. Det pågår arbete för att skapa en personalpool, samordna kommunens fastighetsförvaltning och fordon.  Vi ska absolut inte luta oss tillbaka, utan måste ständigt arbeta med förbättringar i arbetssätt, styrning, ledning och engagemang. Vår ambition är att Sävsjö kommun också i framtiden ska leverera en mycket bra skola, omsorg och service till kommunens medborgare, företag och föreningsliv. 

Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande